Pamukkale'nin Coğrafya ve İklimi

Denizli/Pamukkale, Anadolu Yarımadası'nın güneybatı, Ege Bölgesi'nin doğusunda yer almaktadır. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumunda olan Denizli İli'nin her üç bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli ili doğuda Burdur, Isparta, Afyon; batıda Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11.868 km2, denizden yükseltisi ise 428 m'dir.

Denizli ili

28o 38' - 30o 05' doğu meridyenleri (doğu uç noktası; Çivril ilçesi Gümüşsu - Gökgöl Köyü Dinar sınırında Efekli Tepe, batı uç noktası;Buldan ilçesi Alandız Köyü, Manisa - Sarıgöl sınırında Tezek tepe)

38o 29' - 38o 52' kuzey paralelleri (Kuzey uç noktası; Çivril Çapak Köyü, Afyon sınırında  Avgan Damları mezarlığı, güney uç noktası; Çameli - Muğla sınırında Karabayır Köyü) arasında yer almaktadır.

Denizli ili içerisinde Pamukkale ilçesi batıda Buldan, Sarayköy, Merkezefendi, Kuzeyde Güney, Doğuda Çal, Honaz Güneyde Tavas ilçelerinin arasında nüfus olarak Denizli ilinin en büyük ilçesidir. Denizli/Pamukkale İlçesi  Ege Bölgesi'nde olmasına rağmen, Ege Bölgesi'nin iklimi tamamen görülmez.

Kıyı kesimlerinden iç bölgelere geçit yerinde olduğundan az da olsa iç bölgelerin iklimi hissedilir. Ege Bölgesi ikliminden sıcaklık olarak biraz düşük farklılıklar görülebilir. Denizli'de dağlar genel olarak denize doğru dik olduğundan, denizden gelen rüzgarlara açık bulunmaktadır. Kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. İlde yıllık sıcaklık uzun dönemli eğilimde aylık ortalamalara göre 5,9 o C ile 27,5 o C arasında değişmektedir.