Başkan Gürlesin Izlanda İncelemesini Değerlendirdi

16-10-2014

Başkan Gürlesin Izlanda İncelemesini Değerlendirdi

Denizli büyüksehir Belediye Baskani Osman zolan ve Pamukale Belediye Baskani Hüseyin Gürlesin, 5 gün süren Izlanda gezisinden döndü. Baskan Gürlesin, Izlanda'daki jeotermal kaynaklardaki incelmeleri hakkinda bilgi verdi. Izlanda incelemesinin kisa süre önce Almanya ve ÇEK Cuhmuriyeti incelmesinin bir benzeri oldugunu ifade eden Pamukkkale Belediye Baskani gürlesin, ziyaret hakkinda su bilgileri verdi: ?TBB ile Türkiye Jeotermal Kaynakli Belediyeler Birligi'nin ortaklasa düzenledigi bir programla Izlanda'da termal turizmi inceledik. Izlanda bu yolda belirli bir mesafe katetmis ülkedir. Elektirigi bile bu kaynaktan üretiyorlar. Jeotermal yatirimlari ve saglik turizmini bizzat yerinde inceledik. Bunlari göresel anlamda görüp kendimize neler kazandirabiliriz belirlemek için ziyaret ettik. Heyettte 48 kisi vardi. Denizli'den Büyüksehir Belediye Baskanimiz Osman Zolan'la birlikte heytte yer aldim. Güzel bir çalisma programi oldu. Her ülkenin kendine özü jeotermal kaynaklarini isletme sistemi var. Biz bunlarin hangilerini ne sekilde kendimize uyarlayabiiriz bunlari degerlendirdik. Bu amaçla öncelikle Karahayit olmak üzere o bölgenin tamamini ayaga kaldirmak istiyoruz.' Karahait, Pamukkale ve Akköy'ün Izlanda'daki jeotermal kaynaklara göre birçok avantaji bulnudgunu ifade eden Baskan Gürlesin, ?Bizdeki suyun sicakligi oradaki suyuyla bile karsilastirilamaz. Burada 365 günü 360 günü günesli geçiyor orada ise yilda 10-15 gün ancak günes oluyor. Yillik gündüzleri sicaklik ortalamasi ise 13-15 derece arasindadir. Bu açidan Denizli büyük bir avantajla öne çiliyor. Bunun yaninda tarihi kentlerimiz var. Termalimizi ve avantajlarimizi göz önüne alip iyi bir planlamayla pazarlarsak ben dünyada çok iyi bir noktaya gelecegimizi söyleyebilirim. Bunun içinde bu alanda Türkiye'de bir numara olmamiz gerekmektedir. Bunun olabilecegini tespit etik. Güzel seyler yapmak istiyoruz. Jeotermal kaynaklarimizi saglik turizmine yönlendirirsek 3 haftaya kadar çikan tedavi dönemine bile ulasabiliriz' dedi. Baskan Gürlesin, gelecek yillarda söz konusu bölgeyi ayaga kaldirmak istediklerini kaydederek, ?Oradan birçok fotograf çektik. Oralardaki güzelligini ve sehir yapilanmasini sizlerle paylasmak istiyoruz. Oradaki güzelligin hatta daha güzelligini biran önce buraya uygulanmasi gerekiyor. Amacimiz hizmet etmektir. Gelecek yillarda bu bölgemizi ayaga kaldirmak hedeflerimiz arasindadir. O bölgelerle kiyaslandiginda bazi eksikliklerimiz göze çarpiyor. Peyzaj, kent mimarisi ve çevre düzenleme alaninda eksiklikler var. Suan Karahayit'ta oturacak güzel bir parklarimiz olmalidir. Mevcut durum bu sekildedir. Biz bu bölgeleri planlamadan geçirecegiz. Dört dörtlük planlama yapip bu bölgeyi birlikte degerlendiriyoruz. Karahayit'ta termal saglik merkezleri ve çevre düzenlemeleri yapilirken Akköy'e de golf sahalari yapmayi düsünüyoruz. Gelen turistleri buralarda tutup tedavi olmalarini amaçliyoruz' dedi.