PAMUKKALE’DE BİTKİSEL ATIK YAĞLAR GERİ DÖNÜŞECEK

02-02-2016

PAMUKKALE’DE BİTKİSEL ATIK YAĞLAR GERİ DÖNÜŞECEK

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, çevreye ve su kaynaklarına büyük zarar veren bitkisel atık yağların toplanıp geri dönüşümü noktasında önemli bir protokole imza attı.  Pamukkale İlçesi’nde DEHA Bitkisel Atık A.Ş, evsel atık yağları 2016 yılında toplayarak geri dönüştürecek. 1 litrelik bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini hatırlatan Başkan Hüseyin Gürlesin, “İlçede vatandaşlarımız bitkisel atık yağların geri dönüşümüne tam destek sağlayacak, çevre ve doğanın korunmasına katkı koyacaklardır” dedi. Protokol çerçevesinde 5 litrelik bitkisel atık yağ getiren vatandaşlara ise çeşitli hediyeler verilecek.

Pamukkale Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleştirilen "Bitkisel Atik Yağların Toplaması İşi” protokolü imza törenine Başkan Hüseyin Gürlesin, Başkan Yardımcısı Veli Demir, DEHA Bitkisel Atık Yağ Toplama Kazanım Biodizel Ürt. San. Tic. A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Erkin Tunç ve firma yetkilileri katıldı. Protokole göre firma ilçede restoranlar, yemek firmaları, otelleler ve okullar gibi birçok noktaya 50 litrelik bitkisel atık yağ bidonları yerleştirerek, düzenli olarak toplayacak. Firma Genel Müdür Yardımcısı Erkin Tunç, Pamukkale İlçesi’nde imzaladıkları protokolle bitkisel atık yağları toplayarak, ilçeye hizmet vermenin mutluluğunu yaşayacaklarını söyledi. İlçe halkından çevreye büyük zarar veren bitkisel yağlarını biriktirerek, belirli noktalara yerleştirecekleri bidonlara koymalarını istedi.

“BİTKİSEL ATIK YAĞLAR BÜYÜK ZARAR VERİYOR”

Bitkisel atık yağların doğaya ve çevreye çok büyük kalıcı zararlar verdiğini belirten Başkan Gürlesin ise, “Pamukkale Belediyesi olarak çevreye ve doğaya duyarlıyız. Bu bilinçle çevreyi ve doğayı korumak, gelecek nesillere en iyi şekilde ulaştırmak noktasında ilçemizde vatandaşlarımıza yönelik eğitim çalışmaları dahil birçok çalışmaya imza atıyoruz. O çalışmalarımızdan birisi de doğaya, çevreye ve özellikle su kaynaklarına büyük zarar veren bitkisel atık yağların toplanarak geri dönüştürülmesi konusu. Bitkisel atık yağların lavaboya dökülmesi sonucu da,  kanalizasyon sisteminde tıkamalar dahil, sisteme ciddi zararlar veriyor. 2015 yılında da bir firmamızın, atık yağların toplanması noktasında ilçemizde faaliyet göstermesini sağlamıştık. Bu yılda yeni bir firmamız bitkisel atık yağları toplayarak geri dönüşümünü sağlamaya devam edecek. Böylelikle su kaynaklarımız dahil çevre ve doğa korunacak, ayrıca atık yağların biodizel gibi yakıtlara dönüştürülmesiyle ekonomiye de katkı sunulacak. Ben ilçe halkımızın çevre duyarlılığı ile atık yağların geri dönüşümüne en iyi katkıyı sunacağını biliyorum. Başta mahallelerimizde muhtarlarımızın ve vatandaşlarımızın desteğini bekliyorum. Tüm okullarımıza da toplama bidonları yerleştirilecek. Öğrencilerimizde çevre bilinciyle bu konuda büyük destek sunacaktır” dedi.

ATIK YAĞI GETİR HEDİYEYİ GÖTÜR

Başkan Gürlesin, atık yağların geri dönüşümüne katkı sunan vatandaşlara da çeşitli hediyeler verileceğini belirterek, “5 litrelik bitkisel atık yağı biriktiren ve geri dönüşüme kazandıran vatandaşlarımıza sıvı deterjan verilecek. Ayrıca çocuklarımıza ve öğrencilerimize, kırtasiye malzemelerinden oyuncaklara birçok hediye olacak. Bitkisel atık yağların geri dönüşümü noktasında hediyelerinde bir teşvik olacağını düşünüyorum” dedi.

Açıklamaların ardından Başkan Gürlesin ile firma yetkilisi Erkin Tunç, "Bitkisel Atik Yağların Toplaması İşi” protokolüne imza atarak, hayata geçirdi.