ATIK YAGLAR DÖNÜSECEK ÇEVRE KORUNACAK

01-04-2015

ATIK YAGLAR DÖNÜSECEK ÇEVRE KORUNACAK

Pamukkale Belediyesi Baskanlik makaminda gerçeklestirilen "Bitkisel Atik Yag Toplama Protokolü” imza törenine Baskan Hüseyin Gürlesin, Baskan Yardimcisi Veli Demir, Temizlik Isleri Müdürü Yakup Demir ve KOLZA Biodizel Yakit ve Petrol Ürünleri San. ve Tic. A.S Bölge Sorumlusu Tunay Toksöz katildi. Baskan Gürlesin, Pamukkale Ilçe sinirlarinda atik yaglarin “ Bitkisel Atik Yaglarin Kontrolü Yönetmeligi” esaslarina uygun olarak yüklenici firma tarafindan tehlikeli atik tasima lisansi bulunan araçlari ve tehlikeli madde tasima sertifikasi bulunan soförleri vasitasiyla toplanmasi, geçici depo alaninda biriktirilmesi ve lisansli geri kazanim-geri dönüsüm tesislerine teslim edilmesini içeren protokole imza atti.

DOGA VE SU KAYNAKLARI IÇIN ÇOK ÖNEMLI
1 litre bitkisel atik yagin 1 milyon suyu kirlettigini vurgulayan, insan sagligina, dogaya büyük zararlar veren ve kanalizasyon sistemlerini tikadigini hatirlatan Baskan Gürlesin, Pamukkale Ilçe halkina seslenerek su çagrida bulundu; “Atik yaglarin toplanmasiyla ilgili önemli bir projeye imza attik. Bitkisel ve hayvansal yaglarin ayri toplanmasi, lavaboya dökülmemesi gerekiyor. Imzaladigimiz protokol, dogaya, çevreye, insan sagligina, sehir kanalizasyon sistemlerine ve en önemlisi su kaynaklarina büyük zararlar veren bitkisel-hayvansal atik yaglarin geri dönüsümünü içeriyor. Geri dönüsümle birçok alanda kullanilan atik yaglarda ekonomiye tekrar kazandiriliyor. Hem çevremiz korunuyor hem de ülke ekonomisine katki sunuluyor. Bu zararlari ortadan kaldirmak için atik yaglari evlerden toplama projesini baslatmis bulunmaktayiz. Imzaladigimiz protokol geregi ilçe genelinde firmamizla yapilan ortak çalismalar ile ailelere yönelik egitim toplantilari düzenlenecek, muhtarlarla bir araya gelinecek ve  ilkögretim okullarinda egitim toplantilari yapilarak bilinçlendirme kampanyasi yürütülecek. ‘Bitkisel Atik Yaglarin’ ayri toplanmasi, gelisi güzel lavaboya ya da alici ortama bosaltilmamasi ve biriktirilmesi gerektigi anlatilacak. Bu sekilde atik yaglarin da çevreye ve insan sagligina tehdit etmesini önleyecegiz. Bu nedenle ilçe halkimizdan böylesi önemli bir konuda tam desteklerini istiyoruz” dedi.

ORAN ÇOK DÜSÜK
Bitkisel atik yaglarin geri dönüsümüyle ilgili Türkiye’de oranlarin çok düsük oldugunu vurgulayan Baskan Gürlesin, “Dünyada atik yaglarin geri dönüsümü yüzde 60 oraninda. Ülkemizde ise yüzde 5-10 araliginda. Yani ülkemizde bu veriler çok düsük. Dünya standartlarina ulasmak zorundayiz. Bu nedenle ilçe halkimizin bu konuda hassasiyetlerine ihtiyacimiz var. Ayrica atik yaglarini getiren vatandaslarimiza tesvik amaciyla sürpriz hediyeler verilecek. Bu konuda çok güzel bir çalismamiz var. Egitim çalismalari ve halkimizin konuya duyarliligi ile Pamukkale Ilçemizde çok ciddi oranda bitkisel atik yaglarin toplanmasi saglanacak” dedi.