PAMUKKALE'DE BAYAT EKMEKLER ÇÖP OLMUYOR

21-11-2017

PAMUKKALE'DE BAYAT EKMEKLER ÇÖP OLMUYOR

Türkiye’ye örnek projelerle dikkat çeken Pamukkale Belediyesi’nin başarıyla devam eden bayat ekmek kutusu çalışmaları sayesinde bayat ekmekler çöp olmuyor. İlçe genelinde 550 noktaya konan bayat ekmek kutularında yılda 15 bin bayat ekmek toplanıyor. Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, “Dinimize göre israf haram. Biz de bu bilinçle bayatlayan ekmeklerin israf olmaması içi bayat ekmek kutusu projesini hayata geçirdik” dedi.

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri de çöpe giden ekmekler. Gereğinden fazla alınan ve bayatlayan ekmekler çöpe atılarak israf ediliyor. Öyle ki Türkiye genelinde günde 6 Milyon ekmek çöpe atılıyor. Böyle bir durumu önlemek için Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin‘in hazırladığı önemli projelerden biri de “Bayat ekmek kutuları” oldu. Bir çok proje ile ülkeye örnek olan Pamukkale Belediyesi, bu proje çerçevesinde ilçe genelinde 550 noktaya bayat ekmek kutusu ile ekmekler çöpe gitmeden değerlendirildi. Belediye ekipleri tarafından belirli aralıklarla toplanan bayat ekmekler, hayvan barınakları başta olmak üzere, sokak hayvanları ve besihanelerde değerlendiriliyor.

“EKMEKLER ÇÖPE GİTMİYOR”

“Dinimiz, ‘Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz’ diye emrediyor” diyen Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, “Ekmek israfı ülkemizin en önemli sorunlarından biri.  Ülkemizde günde 6 Milyon ekmek israf oluyor. İhtiyaçtan fazla alınan ancak bayatladığı için tüketilemeyen ekmekler daha önce çöpe atılıyordu. Biz ilçe genelinde 550 noktaya yerleştirdiğimiz bayat ekmek kutuları ile bayatlayan ekmeklerin toplanmasına imkân sağladık. Ekiplerimiz belirli aralıklarla bu kutularda biriken ekmekleri toplayarak hayvan barınakları, sokak hayvanları ve besihanelere gönderiliyor. Bu sayede insanların yemedikleri ekmekler diğer canlılara aktarılmış oluyor. Sadece 2016 yılında ilçemiz genelinde yaklaşık 15 bin ekmeğin israf olmasını önledik. Halkımızın bayat ekmek kutusunu aktif olarak bayatlayan ekmeklerin toplanmasında duyarlı olmalarını rica ediyorum” dedi. Başkan Gürlesin, vatandaşların bayat ekmekleri çöpe atmayarak kendilerine en yakın bayat ekmek kutusuna atma konusunda duyarlı olmalarını da istedi.